Kontokredit – Ett nytt sätt att låna

Låna med förutsägbar kostnad genom vår kontokredit utan att påverka din UC-score. Vi erbjuder en kontokredit där du får tillgång till upp till 30 000 kronor. Betala endast ränta för den del du använder.

 • Låna genom kontokredit utan säkerhet
 • Låna trots betalningsanmärkning
 • Låna flexibelt utan UC

Hur mycket vill du låna?

Välj kreditgräns:

Hur mycket vill du ta ut idag?

Nominell ränta:
Lägsta delbetalning: 8 % av utestående skuld, minst 500 kr
Första betalningsdag: 2023-10-26

Krediten har 43,48 % nominell bunden årsränta, 475 kr i uppläggningsavgift och 25 kr månatlig administrationsavgift. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 1 117 kr per månad under 12 månader har en effektiv årsränta på 75,9 %. Det innebär en total kostnad för krediten om 3 404 kr.


varningstriangel högkostnadskredit

Detta är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Flexibel kontokredit på nätet

Här på Merax kan du låna upp till 30 000 kronor med vår flexibla kontokredit. Du ansöker om en kreditgräns och kan sedan göra uttag direkt till ditt bankkonto. Snabb, smidigt och enkelt! Vi är en trygg långivare som står under tillsyn av Finansinspektionen och utövar god kreditgivningssed.

Vad innebär kontokredit?

Kontokredit är ungefär som det låter. En kredit kopplad till ditt bankkonto. Kontokredit fungerar därmed som ett vanligt kreditkort bara det att du styr det via Mina Sidor på nätet. När du är i behov av pengar ansöker du om uttag från din kredit och pengarna flyttas då över till ditt bankkonto.

Vad är skillnaden på kontokredit och privatlån?

Kontokredit och vanliga privatlån är två olika typer av lån. Huvudsakligen skiljer de sig åt genom hur du får tillgång till pengarna och hur du betalar tillbaka dem.

En kontokredit fungerar som en flexibel kredit som du kan använda vid behov. Du ansöker om en kreditgräns, vilket är det maximala belopp som du kan låna, och du kan sedan använda pengarna när du vill och hur mycket du vill inom gränsen. Räntan på en kontokredit är vanligtvis högre än på ett vanligt privatlån, men du betalar bara ränta på det belopp som du använder. Du kan välja att återbetala hela beloppet på en gång eller dela upp i månadsbetalningar.

Ett vanligt privatlån är ett lån som betalas ut i en engångssumma. Du ansöker om ett specifikt belopp och återbetalningstiden och räntan bestäms i förväg. Du betalar tillbaka lånet i jämnt fördelade avbetalningar över en bestämd tidsperiod. Räntan på ett privatlån är vanligtvis lägre än på en kontokredit eftersom risken för långivaren är lägre, och du betalar ränta på hela lånebeloppet från början, oavsett om du använder alla pengarna eller inte.

En annan viktig skillnad är att kontokrediten är en öppen kredit medan ett privatlån är en sluten kredit. Detta betyder att med en kontokredit kan du fortsätta att använda och betala tillbaka pengar så länge kreditgränsen inte överskrids, medan du med ett privatlån inte kan låna mer än det ursprungliga lånebeloppet.

Så när du väljer mellan en kontokredit och ett vanligt privatlån är det viktigt att överväga dina specifika behov och ekonomiska situation. Om du behöver flexibilitet och vill ha möjlighet att låna pengar efter behov kan en kontokredit vara ett bra alternativ.

När passar det att använda kontokredit?

Det finns flera situationer där det kan vara lämpligt att använda en kontokredit:

 • Oförutsedda utgifter: Om du står inför en oförutsedd utgift, till exempel en bilreparation eller en oväntad medicinsk räkning, kan en kontokredit vara en bra lösning för att täcka kostnaderna tills du får in tillräckligt med pengar.
 • Kortsiktiga lån: Kontokrediten kan vara en bra lösning om du behöver låna pengar på kort sikt. Istället för att ta ett traditionellt privatlån med fast avbetalningstid kan du använda kontokrediten för att låna precis så mycket du behöver och betala tillbaka det när du har råd.
 • Tillfälliga inkomstproblem: Om du har en tillfällig inkomstförändring, till exempel en kortvarig period av arbetslöshet eller en sänkning av timmar på jobbet, kan kontokrediten ge dig den flexibilitet du behöver för att hantera dina utgifter tills din ekonomiska situation stabiliserar sig igen.
 • Säkerhet: Kontokrediten kan också användas som en säkerhetsbuffert. Om du har en kontokredit tillgänglig kan du känna dig tryggare med att du har en backup-plan om något oväntat skulle hända.

Fördelar med kontokredit

Det finns flera fördelar med att använda dig av en kontokredit.

 • Flexibilitet – Du kan föra över pengar till ditt bankkonto när du vill och på så vis få en räddning vid svårare tider. Du kan låna precis så mycket som du behöver när du behöver det.
 • Ränta – Du betalar endast ränta på de pengar du för över till ditt konto och inte på hela din beviljade kreditgräns, vilket innebär att även om en kontokredit vanligen har en högre ränta än ett vanligt privatlån kan du i slutändan betala mindre i ränta om du inte tar ut hela din beviljade summa. Dessutom är vanligen löptiden för lånet kortare och du behöver inte betala ränta lika länge.
 • Flexibel återbetalning – Återbetalningen av kontokredit är flexibel och du kan välja själv om du vill betala tillbaka som en klumpsumma eller med delbetalning. Därmed kan du själv påverka hur länge du kommer att betala tillbaka på lånet och därmed även räntan.
 • Ingen UC – Din ansökan registreras inte hos UC vilket innebär att din kreditvärdighet inte påverkas negativt. Istället används Bisnode för kreditupplysning.

Nackdelar med kontokredit

 • Höga räntor: Kontokrediten har vanligtvis högre räntor än traditionella privatlån. Detta kan innebära att du betalar mer pengar i ränta på lånet.
 • Ingen fast avbetalningstid: Med en kontokredit har du vanligtvis ingen fast avbetalningstid, vilket kan leda till att det tar längre tid att bli skuldfri. Detta kan också innebära att du betalar mer i ränta.
 • Kostnader: Kontokrediten kan också ha andra kostnader, såsom årsavgifter eller avgifter för överskridna kreditgränser. Detta kan öka den totala kostnaden för lånet. På Merax kan du enkelt se alla våra avgifter innan du tar lånet.
 • Risk för överbelåning: Eftersom kontokrediten ger dig möjlighet att låna pengar när som helst kan det vara en frestelse att låna mer pengar än du har råd att betala tillbaka. Detta kan leda till överbelåning och ekonomiska svårigheter.
 • Ökad skuldsättning: Om du har en kontokredit tillgänglig kan det vara enkelt att hamna i en cykel av ökad skuldsättning, eftersom det kan vara frestande att använda krediten för att täcka regelbundna utgifter istället för oförutsedda utgifter

Kontokredit utan UC hos Merax

Vår kontokredit är ett flexibelt lån som du kan ta vid de tillfällen när du hamnat i en tuff ekonomisk situation. Vi registrerar inte din ansökan hos Upplysningscentralen utan använder oss istället av Bisnode som kreditupplysningsföretag. I kreditupplysningen finns information om dig som är hämtad bland annat från Skatteverket, Kronofogden, Lantmäteriet och banker. Med denna information bildar vi oss en uppfattning om din förmåga att betala tillbaka lånet och tar sedan ett beslut om din låneansökan.

Vad ingår i din kreditupplysning?

En kreditupplysning är en sammanställning av information om din kreditvärdighet och ditt kreditbeteende. Här är några av de saker som normalt ingår i en kreditupplysning:

 • Personuppgifter: Namn, adress, personnummer och kontaktinformation.
 • Betalningsanmärkningar: Information om eventuella betalningsanmärkningar eller skulder som du har.
 • Tidigare lån: Information om tidigare lån, inklusive belopp, återbetalningstid och betalningshistorik.
 • Inkomst och sysselsättning: Information om din inkomst och sysselsättning.
 • Andra kreditupplysningar: Information om andra kreditupplysningar som har gjorts på dig.
 • Användning av kredit: Information om din nuvarande skuldsättning och användning av befintliga krediter.

Alla som söker om en kontokredit eller lån kan förvänta sig att det kommer göras en kreditupplysning. Detta görs för att bedöma din kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka lånet.

Kontokredit med betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är en anteckning som görs när du har misskött dina betalningar av en räkning eller inte betalat en skuld i tid. Detta kan innebära att du har försenade betalningar, uteblivna betalningar eller betalningsuppmaningar från en inkassobyrå eller Kronofogden.

När du har betalningsanmärkningar är det vanligt att det påverkar dina möjligheter att få lån eller krediter då långivare och kreditgivare kan betrakta det som en indikation på din ekonomiska stabilitet. Det kan även påverka dina möjligheter att hyra lägenheter eller få jobb som kräver en kreditkontroll.

En betalningsanmärkning stannar vanligtvis kvar på en dig i tre år från och med den dag då skulden betalades eller förföll.

Hos oss kan du dessutom ansöka om kontokredit även om du har betalningsanmärkningar. Vi baserar vår bedömning på din kreditupplysning och nuvarande ekonomiska situation, inte hur det har sett ut historiskt sett. Har du missat att betala av på din skuld för tre år sedan, som är så länge en betalningsanmärkning ligger kvar, behöver inte det betyda något för hur din situation ser ut idag.

Ansök om kontokredit hos oss

Att ansöka om kontokredit hos oss på Merax går snabbt och enkelt. Du kan ansöka om en kreditgräns på upp till 30 000 kronor.

1. Ansökan

Skicka in din ansökan om kontokredit direkt här via vår hemsida. Fyll i dina personuppgifter och hur mycket du önskar i kreditgräns samt hur mycket du vill göra uttag på. Signera sedan med BankID.

2. Kreditprövning

Vi tar en kreditupplysning på dig via Bisnode där vi kontrollerar att du uppfyller alla krav för att bli beviljad vår kontokredit.

3. Beslut

Vi behandlar din ansökan så snart vi kan och lämnar oftast besked till dig inom 24 timmar. Du får beskedet på din mejl där vi inkluderar en komplett återbetalningsplan och ditt kreditavtal.

4. Utbetalning

Så fort vi har godkänt din ansökan om kontokredit betalar vi ut pengarna till ditt konto. Vi betalar endast ut till ett bankkonto i ditt eget namn.

Krav för att låna hos oss

För att få en kontokredit godkänd hos oss finns det en del krav du måste uppfylla.

 • Du ska vara minst 18 år
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige
 • Du ska ha ett svenskt personnummer
 • Du ska ha ett svenskt bankkonto i ditt eget namn
 • Du måste ha minst 120 000 kronor i årsinkomst
 • Du får inte ha ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden

Flexibel återbetalning på dina villkor

Med vår kontokredit får du alltid flexibel återbetalning som sker på dina villkor. Du väljer själv om du vill betala tillbaka hela ditt lån som en klumpsumma direkt, utan några extra kostnader, eller om du vill dela upp din betalning. Du betalar då en månadskostnad på 8 procent av lånebeloppet, men minst 500 kronor. Vill du lösa ditt lån i förtid kostar det dig inget extra.

Du betalar endast ränta på de pengar som du faktiskt har gjort uttag på, med andra ord betalar du inte någon ränta på hela din godkända kreditgräns om du inte tar ut pengarna. Om du lånar 10 000 kronor är den månatliga räntekostnaden 329 kronor. Läs mer om våra villkor och priser här.

Viktigt att tänka på innan du ansöker om en kontokredit

Innan du ansöker om en kontokredit finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka igenom. Ett lån ska alltid betalas tillbaka och du behöver ha koll på flera delar för att inte riskera att du tar en kontokredit och hamnar i en ekonomisk knipa.

Här listar vi tio saker som du behöver ha koll på:

 1. Ränta: Se till att du förstår hur räntan fungerar på kontokrediten. Kontrollera både den nominella räntan och den effektiva räntan.
 2. Kreditlimit: Kreditgränsen är det maximala belopp du kan låna med en kontokredit. Kontrollera vad gränsen är och se till att det passar dina behov.
 3. Återbetalning: Kontrollera hur mycket du måste betala tillbaka varje månad. Se också till att du förstår de olika sätten att betala tillbaka, till exempel automatisk avbetalning eller manuell betalning.
 4. Avgifter: Se till att du förstår alla avgifter som kan vara kopplade till kontokrediten, till exempel årsavgift, uppläggningsavgift och dröjsmålsavgifter.
 5. Kreditupplysning: Ansökan om kontokredit kan kräva en kreditupplysning. Kontrollera hur det kan påverka din kreditvärdighet och din framtida låneförmåga.
 6. Låneperiod: Kontrollera hur länge du kan ha kontokrediten och hur länge du kan använda den innan den måste betalas tillbaka.
 7. Låneterminal: Se till att du förstår vad som händer när du når slutet av din kreditperiod. Kan du förlänga krediten eller måste du betala tillbaka allt på en gång?
 8. Risk: Tänk på risken för att ta en kontokredit. Kan du hantera återbetalningarna om din ekonomiska situation försämras?
 9. Alternativ: Överväg andra finansieringsalternativ innan du ansöker om en kontokredit.
 10. Lånevillkor: Läs alltid igenom lånevillkoren noggrant innan du ansöker om en kontokredit. Se till att du förstår allt och att det passar dina behov och din ekonomiska situation.

En trygg kontokredit

Vi vill vara en trygg långivare och står därför under tillsyn av Finansinspektionen och följer god kreditgivningssed. Vi godkänner bara din låneansökan om vi ser att du har möjligheterna att betala tillbaka ditt lån.

Undrar du något om vår kontokredit är du välkommen att kontakta oss på Merax!