Risker med snabblån

Vad är snabblån?

Snabblån är kortfristiga lån utan säkerhet som erbjuds med hög tillgänglighet och smidiga utbetalningar.

Låneansökan sker snabbt, helt digitalt och man signerar med hjälp av BankID. Exakt när utbetalningen syns på kontot varierar beroende på långivare, men generellt sett sker det samma dag som lånet beviljas.

Snabblån har blivit ett populärt alternativ för den som behöver låna pengar för att täcka akuta ekonomiska utgifter. Men det är väldigt viktigt att man är införstådd med lånets egenskaper och risker, annars riskerar man oväntade överraskningar i efterhand.

I denna artikel kommer vi att utforska riskerna med snabblån och hur man kan göra för att undvika dem.

 

riskerna med snabblån

 

Fördelar med snabblån

1. Tillgänglighet
Snabblånet är tillgängligt och enkel att ansöka, ofta tar det bara någon minut. Om man behöver täcka oväntade utgifter akut kan snabblån vara ett alternativ, även för den som inte har en fläckfri kreditvärdighet.

2. Smidiga utbetalningar
Det mest uppenbara med snabblån är givetvis de smidiga utbetalningarna som ofta sker så fort den snabba ansökan har blivit beviljad. Numera erbjuder även vissa långivare utbetalningar via Swish.

 

Nackdelar med snabblån

1. Höga räntor och avgifter
Snabblån är förknippade med höga räntor och avgifter jämfört med traditionella privatlån. Eftersom långivaren har en högre tillgänglighet och erbjuder lån till personer som kanske inte har den perfekta kreditvärdigheten, kompenserar man den risken genom att ta ut högre räntor och avgifter.

Detta kan göra dem väldigt dyra att återbetala, särskilt om lånet inte återbetalas i tid. Därför är det en bra idé att alltid ta hänsyn till den effektiva räntan som inkluderar både räntor och avgifter, när du jämför olika långivare.

2. Kort återbetalningstid
Snabblån har generellt sett korta återbetalningstider, vilket innebär att du kan behöva betala tillbaka lånet inom bara några veckor eller månader. Detta kan vara svårt för vissa låntagare, särskilt om man redan har ekonomiska svårigheter. Om man inte lyckas betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden, riskerar man dessutom förseningsavgifter.

3. Risk för överskuldsättning
Den enkla ansökningsprocessen till att låna pengar kan öka risken för överskuldsättning och ekonomiska problem om låntagaren inte är ansvarsfull i sina åtaganden eller kan betala tillbaka lånet i tid. Detta kan leda till en ond spiral av skulder och ekonomiska svårigheter som kan vara väldigt svåra att bli av med.

 

Risker med snabblån

Innan man ansöker om ett snabblån är det viktigt att man känner till riskerna med lånet och tar del utav både prislista och lånevillkor. På så sätt säkerställer man att man har full koll på lånet och dess egenskaper.

Här kommer olika typer av risker som kan finnas i samband med att man ansöker om ett snabblån:

1. Förhastade beslut
Den impulsiva naturen av snabblån kan leda till att låntagare fattar förhastade beslut utan att överväga de långsiktiga konsekvenserna. Det är väldigt viktigt att ta sig tiden att noggrant överväga alla alternativ innan man tar ett snabblån. Man tar sällan ett rationellt beslut av farten, ofta kan det vara nyttigt att “sova på saken” och se över sina alternativ i lugn och ro.

2. Ökad skuldsättning
Att ta ett snabblån kan öka risken för överskuldsättning om lånet inte återbetalas i tid. Det är viktigt att noggrant överväga din förmåga att återbetala lånet innan du ansöker och att undvika att låna mer pengar än du har råd att betala tillbaka (inklusive räntor och avgifter).

3. Negativ påverkan på kreditvärdighet
Först och främst innebär all form av lån och kredit en belastning på din kreditvärdighet. Om man mot förmodan sedan misslyckas med att betala tillbaka ett snabblån i tid kan det få en ännu mer negativ effekt på din kreditvärdighet och göra det ännu svårare att få lån i framtiden.

Vårda din privatekonomi. Låna varsamt och undvik förseningar för att skydda din kreditvärdighet och begränsa dig mot eventuella betalningsanmärkningar som kan sätta käppar i hjulen för dig i framtiden.

4. Bristande budgetering
Att förlita sig på snabblån för att täcka regelbundna utgifter är varken en sund eller en hållbar plan. Det är viktigt att skapa en budget och följa den noggrant för att undvika att hamna i en situation där man förlitar sig på dyra snabblån.

 

undvik riskerna med snabblån

 

Så undviker du riskerna med snabblån

1. Förebygg istället för att “släcka bränder”
Istället för att förlita dig på snabblån för att hantera oväntade utgifter, försök spara ihop till en buffert, ämnad för att täcka just när det oväntade sker. Genom att vara proaktiv och ligga steget före kan du hantera oväntade utgifter utan att behöva betala dyra räntor och avgifter.

2. Planera och budgetera
Skapa en budget och följ den noggrant för att undvika att behöva hamna i en situation där snabblån blir det enda alternativet. Prioritera sparandet och undvik överflödiga utgifter, så kan du även undvika riskerna med snabblån och de kostnader det medför.

3. Utforska alternativa lösningar
Innan du tar ett snabblån, utforska alternativa lösningar som att låna från familj och vänner, förhandla om betalningsplaner med dina kreditgivare eller överväga andra lånemöjligheter med lägre räntor och mer fördelaktiga villkor. Att ansöka om det första lånet man ser är sällan den smartaste eller billigaste metoden.

Om du är i en situation där du behöver låna pengar vill du gärna se till att du också lånar till bästa möjliga villkor, utifrån just dina unika förutsättningar. Jämför olika långivare och kundomdömen för att få en känsla och tydlig bild av hur din upplevelse kan komma att bli. När du jämför olika långivare kan det vara bra att ta hänsyn till räntor, avgifter och hur återbetalningsvillkoren ser ut.

4. Läs på om villkoren
Innan du ansöker om ett snabblån: se till att ta del utav både prislista och villkor för att få full koll på lånets egenskaper. Läs igenom villkoren i lugn och ro så att du förstår det fullt ut. Vid eventuella funderingar kan du kontakta långivaren för att få svar på dina frågor.

Många snabblån kommer nämligen med avgifter som andra typer av lån inte brukar ha, därför är det viktigt att du förstår exakt hur lånet är utformat och hur mycket du kommer att behöva betala tillbaka.

5. Var medveten om riskerna
Förstå de potentiella riskerna med snabblån, inklusive höga räntor och avgifter, korta återbetalningstider och risk för överskuldsättning. Var medveten om dessa risker innan du tar ett snabblån och var beredd på att hantera dem på ett ansvarsfullt sätt.

Om du är i en situation där du behöver ansöka om ett snabblån, ge dig själv förutsättningarna att hantera lånet på bästa möjliga sätt.

 

Sammanfattning

Snabblån är inte det billigaste lånet, det är sällan lånet med de bästa villkoren heller. Men om man är i en situation där snabblån är ett alternativ, är det av yttersta vikt att förstå hur man hanterar det och vara medveten om riskerna som tillkommer.

Låna ansvarsfullt och se över dina alternativ innan du väljer att gå vidare med ett beslut. Genom att ge sig själv bättre förutsättningar och ta sig tiden att noga ta del utav villkor, bygga en buffert, jämföra olika alternativ och vara medveten om de potentiella riskerna, kan man vårda sin privatekonomi utan att det påverkar ens finansiella hälsa.