Dun & Bradstreet kreditupplysning

Vilka är Dun & Bradstreet?

Dun & Bradstreet är ett globalt företag som tillhandahåller data, analys och andra värdefulla insikter för företag. De erbjuder information som hjälper företag att fatta välgrundade beslut genom att utvärdera kreditvärdighet och minimera risker.

 

Dun & Bradstreet: Alternativ till UC

UC (Upplysningscentralen) är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige och de allra flesta banker och långivare använder således UC i samband med en kreditprövning. Men att använda andra alternativ till UC, exempelvis Dun & Bradstreet eller Creditsafe, kan ha sina fördelar.

Den främsta fördelen är att det inte påverkar din kreditvärdigheten hos just UC, vilket kan vara värdefullt om man planerar att ansöka om ett större lån. Om du exempelvis har planer på att ansöka om ett bolån och inte vill riskera att påverka dina förutsättningar negativt, kan ett lån utan UC vara ett smidigt alternativ.

Genom att använda andra kreditupplysningsföretag än UC, kan man således bevara sin kreditvärdighet och minska risken för att andra förfrågningar ska påverka kreditvärdigheten negativt.

 

bisnode kreditupplysning dun & bradstreet

 

Hur kan man förbättra sin kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet är ditt ekonomiska välmående och signalerar hur väl du sköter dina ekonomiska åtaganden.

Att ta hand om sin kreditvärdighet är viktigt eftersom det är en avgörande faktor som påverkar dina möjligheter att låna pengar, samt vilka villkor du kan bli erbjuden.

Här kommer några tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet:

 • Betala räkningar i tid
 • Betala av befintliga skulder
 • Avsluta kreditkort du inte använder
 • Samla smålån
 • Begränsa antalet kreditförfrågningar

 

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en rapport som innehåller detaljerad information om din ekonomiska situation och inkluderar bland annat information om din inkomst, eventuella betalningsanmärkningar, samt uppgifter om skulder och befintliga krediter.

Att ta en kreditupplysning på sig själv kan ge värdefulla insikter i hur väl privatekonomin står sig. Hos Dun & Bradstreet kan du ta en kreditupplysning på dig själv utan avgifter. Du behöver inte heller oroa dig för att det ska påverka din kreditvärdighet. Du kan ta oändligt antal kreditupplysningar på dig själv utan att det påverkar din kreditvärdighet.

 

Vad är syftet med en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett verktyg som används för att bedöma kreditvärdigheten innan man ingår i ett ekonomiskt avtal. Syftet är dels att minska risken för kreditförluster men även för att skydda låntagaren och säkerställa att den inte lånar mer pengar än vad den klarar av att betala tillbaka.

Syftet med en kreditupplysning är helt enkelt att tillhandahålla en objektiv och omfattande bild av en den ekonomiska situationen, vilket ger bättre förutsättningar för välgrundade beslut innan man ingår i ett ekonomiskt avtal.

 

Vad ingår i en kreditupplysning?

Det exakta formatet och kreditbetygets parametrar kan variera beroende på kreditupplysningsföretag. Men generellt sett innehåller en kreditupplysning bland annat:

1. Personliga uppgifter:
Namn, adress, personnummer.

2. Inkomstuppgifter:
Deklarerad inkomst från Skatteverket.

3. Kreditbetyg:
En samlad bedömning av din kreditvärdighet.

4. Betalningsanmärkningar:
Uppgifter om eventuella åtaganden som lett till anmärkningar.

5. Skulder och krediter:
Detaljerad information om befintliga lån och krediter.

 

göra en kreditupplysning på sig själv

 

Kan man låna utan kreditupplysning?

Att låna utan kreditupplysning är inte möjligt enligt svensk lag. Däremot kan du undvika att påverka din kreditvärdighet hos UC genom att välja långivare som använder alternativa kreditupplysningsföretag.

I praktiken innebär det att du kan bevara din kreditvärdighet hos UC eftersom långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC för att tillhandahålla kreditupplysningen. Själva kreditupplysningen i sig kommer dock innehålla snarlik information om din finansiella status.

 

Vad menas med “lån utan kreditupplysning”?

Ibland marknadsförs lån som “utan kreditupplysning,” men i praktiken innebär det att kreditupplysningen tas hos ett annat företag än UC.

Andra alternativ kan exempelvis vara:

 • Creditsafe
 • Dun & Bradstreet (Bisnode)
 • Syna
 • Sergel

 

Låna utan kreditupplysning hos UC

Hos Merax kan du ansöka om smålån utan UC upp till 30 000 kr. Istället för UC använder vi oss av Dun & Bradstreet (Bisnode). Det innebär att du kan hantera oväntade utgifter utan att behöva påverka din kreditvärdighet hos UC.

För att kunna bli beviljad ett lån utan UC hos Merax behöver du uppfylla följande krav:

 • Du har fyllt 18 år
 • Minst 180 000 kr i årsinkomst
 • Du har ett svenskt bankkonto och BankID
 • Inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden (anmärkningar är ok)

Merax erbjuder transparenta priser och villkor som är samma för alla, oavsett förutsättningar.